Ομάδα Δράσης Διπλωματούχων Ξεναγών: Διεκδίκησαν αγωνιστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους

FacebookTwitterGoogle+Share

Σε διαμαρτυρία, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης οι ξεναγοί. Με πρωτοβουλία της Ομάδας Δράσης Διπλωματούχων Ξεναγών, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ηρώδειο, απαιτώντας μέτρα για την οικονομική τους στήριξη, καθώς και για την ασφαλή επαναλειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Το σημείο της διαμαρτυρίας επιλέχθηκε συμβολικά, με τους εργαζόμενους να ανοίγουν το πανό τους με φόντο έναν από τους χώρους που παραμένουν κλειστοί εδώ και μήνες για το κοινό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Τουρισμού και σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών.

Τη διαμαρτυρία των εργαζομένων και τα δίκαια αιτήματά της χαιρέτισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. (Δείτε εδώ video).

Παραβρέθηκε, ακόμη, η Αγγελική Αδαμοπούλου, βουλευτής του ΜΕΡΑ 25.

«Από το Νοέμβριο του 2019, οι διπλωματούχοι ξεναγοί όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων στον Τουρισμό είμαστε χωρίς δουλειά. Η διαχείριση της πανδημίας και τα πρώτα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν στο κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θεάτρων, εστίασης και λοιπών συναφών χώρων, εξωθώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία», υπογραμμίζει η Ομάδα Δράσης των Ξεναγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν για όλο το 2020 ενίσχυση μόλις 1.868 ευρώ συνολικά από το κράτος. Επίσης, η ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για ένα έτος, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για όλους τους εργαζόμενους, μπορεί να καλύπτει την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των ξεναγών, δεν τους εξασφαλίζει όμως κανένα άλλο ασφαλιστικό δικαίωμα και παροχή.

«Δεν επαιτούμε, απαιτούμε», τονίζουν οι εργαζόμενοι. Τα αιτήματα των ξεναγών υπενθύμισε μιλώντας στη συγκέντρωση η Αιμιλία Σταματοπούλου, από την Ομάδα Δράσης. (δείτε εδώ video). 

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν αναδρομική καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (Μάιο έως Αύγουστο και Νοέμβριο έως Δεκέμβριο 2020) και ένταξη στο μέτρο της αναστολής για το 2021 μέχρι να εξασφαλιστεί εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού.

Σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών κάλεσε η Άντζελα Μανιάτη, προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις από την Ομάδα Δράσης, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και εργαζόμενους στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.